Jeżeli mówimy o odchudzaniu białko jest bardzo ważnym elementem. Poza tym, że zmniejsza ono apetyt, zwiększa tempo przemiany materii.
Odchudzanie to proces bardzo złożony uzależniony jest od czynników takich jak aktywność fizyczna oraz ilość spożywanych kalorii. Co za tym idzie niezwykle istotna jest ilość składników takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białko. W trakcie odchudzania najważniejszą kwestią jest deficyt kaloryczny, czyli ilość kalorii mniejsza niż wyliczony poziom, zero”, który jest niezbędny do utrzymania bieżącej wagi. Po obliczeniu indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego alby rozpocząć proces odchudzania zmniejsza się je o około 200-300 kalorii. W ten sposób ustalony deficyt, powinien spowodować powolną utratę wagi. Następnie komponując plan żywieniowy na odpowiednim poziomie należy ustalić wartość jaką białko w diecie odchudzającej powinno stanowić. Wielkość ta to kwestia indywidualna i zależy przede wszystkim od tego jak dużą aktywność fizyczną mamy każdego dnia. Wyższa dzienna podaż białka jest jak najbardziej wskazana w sytuacji deficytu energetycznego, czyli podczas odchudzania. Analizując wyniki przeprowadzonych w tej dziedzinie badań można powiedzieć, że optymalne spożycie białka waha się w granicach od 1, 8 do 2, 2 g/kg masy ciała.